10 Adımda Etkin Menti Olma Yolu
İş hayatında veya öğrencilik zamanlarında bir mentordan faydalanma şansı bulanlar, sizce hangi tutum ve davranışlar ile bunu kendileri için daha faydalı kılmışlardır? Bu yazıda iyi bir menti olmak, yani mentorundan maksimum faydalanmak- isteyenler ile kurumlarda iç mentorluk programları düzenleyenler için menti yetkinlilkerini ele aldık:
1. Açık Fikirli Olmak
Yetkin bir menti, yeni bilgilere ve bakış açılarına açık olmalıdır. Mentorluk sürecinde, farklı perspektiflerden öğrenmeye istekli olmalı ve değişime açık olmalıdır. Böylece, mentorun geri bildirim ve tavsiyelerini daha iyi değerlendirmek mümkün olur. Bir tavsiye: Mentorunuza açık fikirli olmanın etkileri hakkında görüşlerini sormak da verimli paylaşımlara yol açabilir.
2. Etkin Dinleme Becerisi
Mentorluk ilişkisi, iki yönlü bir iletişim sürecidir. Yetkin bir menti, mentorunu dikkatle dinlemeli ve onun deneyimlerinden faydalanmalıdır. Etkin dinleme, mentorun verdiği bilgileri ve tavsiyeleri anlamak ve uygulamak için kritiktir. Karşımızdakini dinlediğimizi sandığımız kimi zamanlarda aslında aklımızdan geçen düşüncelere kapılmak yaygın olduğundan, bu beceriyi önemsemek ve görüşmelere konsantre şekilde girmek büyük fark yaratır.
3. Sorumluluk Alma
Menti, kendi gelişim sürecinde aktif bir rol sahibidir. Sürecinin sadece mentorun sorumluluğunda olmadığını anlamalı ve kendi hedeflerine ulaşmak için gereken adımları atmalıdır. Sorumluluk alma, mentinin kendi öğrenme sürecine sahip çıkmasını ve ilerlemeyi sağlar.
4. Hedef Belirleme ve Planlama
Mentinin, beklentilerini net, spesifik ve ulaşılabilir şekilde belirlemesi ve ulaşmak için bir plan yapması, ilerleme ve motivasyon için yararlıdır. Zorlanılıyorsa, bunda da mentordan fikir desteği alması, yeni açılımlar sağlayabilir.
5. Geri Bildirim Alma ve Uygulama
Mentorun verdiği geri bildirimlere açık olmak, yapıcı bir şekilde değerlendirmek ve gelişimi için kullanmak, sürecin hedeflerinden biridir. Aktif şekilde geri bildirim alma ve uygulama, mentinin zayıf yönlerini geliştirmesine ve güçlü yönlerini daha da güçlendirmesine yardımcı olur.
6. Proaktif Olmak
Menti, sadece mentorun yönlendirmesini beklemek yerine, kendi öğrenme ve gelişim fırsatlarını araştırmalı ve değerlendirmelidir. Proaktif olmak, mentinin daha fazla fayda sağlamasına olanak tanır. Yan öğrenmelere de yer açar.
7. Empati ve Saygı
Mentinin, mentoruna karşı empati ve saygı göstermesi önemlidir. Mentorun deneyimlerini ve bakış açısını anlamaya çalışmak, mentorluk ilişkisinin daha verimli ve uyumlu olmasını sağlar. Saygı, mentorluk ilişkisinin temel taşlarından biridir.
8. İletişim Becerileri
Mentorla açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmak, ihtiyaçlarını ve beklentilerini net bir şekilde ifade etmek sürece önemli katkı sağlar. İyi iletişim, mentorluk sürecinin başarıyla ilerlemesine katkıda bulunur. Temel İletişim Becerileri konusunda kısa bir araştırma, sadece bu süreçte değil, hayatın her aşamasında kişiyi etkin kılar.
9. Kendini Değerlendirme
Mentinin kendi performansını ve gelişimini düzenli olarak değerlendirmesi, öğrenmeyi hızlandırır. Nerede olduğunu ve nereye gitmek istediğini görerek hedeflerine ulaşmada önemli rol oynar. Bunun her görüşmenin akabinde notlar alarak yapılması, zaman geçtikçe bunlara tekrar göz atılması, iyi bir uygulama şeklidir.
10. Esneklik ve Uyumluluk
Beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında, planlar değiştiğinde bu duruma uyum sağlayabilmek, sürecin devamlılığı ve verimi için önemlidir.
PDRICMA olarak, kurumlardaki iç mentorluk süreçlerinde mentor ve mentileri maksimum fayda ve keyif alabilmeleri için destekliyoruz. Menti eğitimlerinde en sık karşılaştığım “Üslubum nasıl olmalı?” sorusu için ise, karşılıklı paylaşımlarla konuyu netleştiriyor, mentilerin özgüvenle sürece başlamalarına destek oluyoruz.
PDR Group blog sayfamızı ziyaret ederek daha fazla bilgi alabilir ya da 'Akredite Bir Kurumdan Koçluk Eğitimi Almanın Önemi' hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
PDR Group Eğitim Danışmanı
Uzmanlık Alanları: Çatışma Yönetimi, Duygusal Dayanıklılık, Stres Yönetimi, Koçluk ve Mentorluk.
Hakkında: Ece Ağabeyoğlu, Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümünden lisans, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden ise Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji alanında yüksek lisans mezunudur. 1998 yılından bu yana kurumsal dünyada çeşitli rollerde çalışmış ve 2010 yılından itibaren 20’den fazla kuruma danışmanlık ve eğitmenlik hizmeti vermiştir. Değerlendirme Merkezi danışmanlığı yapmış ve birçok eğitim programı yürütmüştür. Aynı zamanda “Kendi Yolun” ve “Bilsen İyi Olur” podcast yayınlarının sahibidir.